Автор: Горица Радева, кореспондент на OFFNews.bg в Одеса Юрий Косев е

...
Автор: Горица Радева, кореспондент на OFFNews.bg в Одеса Юрий Косев е
Коментари Харесай

Юрий Косев: Голяма част от оръжието и колите за ВСУ идват от България, нищо не е даром

Автор: Горица Радева, сътрудник на OFFNews.bg в Одеса 

Юрий Косев е на половина българин, на половина украинец. Роден е в Киев и живее там от 2008 година. Преди войната е работил като помощник-нотариус. От началото на войната се занимава с доброволчество и оказва помощ на украинската войска.

- Здравейте! Разкажете за доброволческата активност, с която се занимавате. От какво имат потребност на фронта?

- Фондът, в който работя, внася коли, предопределени за фронта. Носили сме сапьорни лопати, толповизионни камери, средства за радиоелектронна битка. Относно колите, досега сме обезпечили 152 коли, огромна част от които са от България.

- Имате ли акции за събиране на средства от българи?

- От българи не. Имаме украински източници. Ние сме към 10 души, които харчим парите, по този начин да се каже. И множеството пари са наши лични средства. Имаме и към 30-40 състоятелни лица. Те оказват помощ с огромна част от сумите, които харчим за потребностите на ВСУ.

- Според Вас българската страна оказва помощ ли задоволително на Украйна и на украинците в този боен интервал?

- Добре съм осведомен с този въпрос. Като цяло безвъзмездната помощ от България е доста малко, действително доста малко. Но България оказва помощ като производител на оръжие и огромна част от оръжието, което се употребява в Украйна, е българско. Голяма част. Поради обстоятелството, че България е един от най-големите производители на муниции за старите руски оръжия. Но като безплатна помощ – на практика нищо не сме получили от България.

- Вие имате и доста познати в България. Как смятате, каква част от нашия народ съответно прави оценка обстановката тук, каква част е под въздействие на съветската агитация. И за какво съгласно Вас като човек, който е живял и в България, и в Украйна, това се случва?

- Не мога да преценява каква част от хората в България са съответни или не. Най-добре го демонстрират резултатите от изборите. Като се обърнем към парламентарните групи, се вижда кои са проевропейски и цивилизовани, кои не са… Има представители на партия „ Възраждане “, които са безусловно несъответстващи. Има представители на БСП… Това са хора, които просто са неприятно осведомени съгласно мен. Проевропейските партии също имат част от заблудения електорат. Но това е обикновено, тъй като доста и големи средства се влагат в агитация от страна на Русия. Лесно се купуват политици и така нататък Вярвам, че българският народ е съответен като цяло. Във всеки народ има комплицирани или подведени хора, това е обикновено.

- Какво бихте споделили във връзка с " Азов ", защото към него е ориентирана огромна част от съветската агитация в България, а Вие персонално познавате хора оттова?

- " Азов " е едно от най-професионалните, едно от най-морално квалифицираните формирования в Украйна. Те са специфични елементи. Те са добре екипирани и добре готови. Без идеология не можеш да си дотолкоз подготвен да умреш. А действително войната е гибел. И войната печели този, който убие повече. Руските обвинявания, че те били фашисти, са цялостни нелепости. Те са част от Националната армия, публично държавно формирование. Идеологията им е проукраинска, не е антируска. Ако беше ни нападнала Румъния, те по същия метод биха воювали против Румъния или примерно против Полша. Те са проукраински. И е обикновено да са такива, както е обикновено в българската войска подразделенията да са пробългарски. Това, че във всяко стадо има някаква мърша, също е обикновено. Сигурно има 1% или половин % от " Азов ", които имат някакви татуировки, само че това не ги прави фашисти като цяло. Подвигът, който направиха в Мариупол, и компликациите на плена ги вършат герои. Много малко българи и въобще доста малко хора в света биха издържали това, което те устояха. И се върнаха на фронта, без да се пречупят.

- Украинската войска от какво има най-вече потребност сега? Можете ли да посочите някакви акции за набиране на средства за армията, където българите могат да се включат?

- От множеството акции са ми предложили да вземам участие, само че съгласно мен не са напълно целеви и не са за това, от което има потребност. Украйна има потребност от оръжия. Всичко останало можем да си осигурим сами. Украйна не е бедна страна, не е гладна страна. И тези бежанци, които ги виждат в Европа, те не са избягали поради неприятната икономическа обстановка. Избягали са, тъй като ги е боязън да не умрат. Населението в Украйна като цяло е сносно образовано, а образованието естествено носи и материални богатства. И множеството имаха опция да осъществят на процедура това обучение. Оръжие би трябвало. Има дребни неща, които непрекъснато са нужни, само че не мисля, че има смисъл да се провежда събирането им. Най-най-най-голямата нужда, която има фронтът, са коли. Джипове трябват непрекъснато. Средният " живот " на колите, които пращаме, е към два месеца. Имаме коли, които закарваме и след два дни колата към този момент не става. Особено с появяването на FPV дроновете колите се унищожават доста бързо. А те са нужни, тъй като оборудването на един боец е 40 кг и доста постоянно се постанова да вървят сред позиции примерно по 7-8 километра, с цел да заменят хората на позициите. Да вървиш с 40 кг 7 километра, при идване на позицията не просто не ти се води война, а напряко не ти се живее.

- Какво бихте споделили на тези българи, които са по-скоро на страната на Украйна, само че към този момент са изтощени от тематиката за войната?

- Мога да ги поканя в прелестните курорти в Авдеевка, в Бахмут и ще им мине умората. Какво да Ви кажа? И ние сме изморени. Няма по-изморени от нас в тази война. Не сме я желали, не сме нападали никого… Заради слабостта и мекушавостта на западния свят тя се проточи прекомерно дълго. Българинът би трябвало да разбере, че в случай че падне Украйна, последваща е България. Путин преди тази война сподели, че желае да възвърне соцлагера. А соцлагерът включва и България, не го забравяйте. И това, че сте в НАТО, не значи, че американец ще пристигна да води война в България, в случай че няма опозиция от страна на самата България.

- Как си представяте края на войната?

- За мен краят на войната е участието на Украйна в НАТО. Това е краят на войната, всичко друго е отсрочване и нова война. Няма други гаранции в този свят с изключение на нуклеарно оръжие и участието в НАТО. Това са единствените гаранции, които бихме възприели като същински, с цел да не оставяме тази война на децата си.

- В началото на войната Вие мислили ли сте да дойдете в България?

- Не. В началото евакуирахме децата. Живяха несъмнено време в Испания при баба си. От предишното лято още веднъж са в Украйна. Учат. В Киев е релативно умерено. Ако вероятно има още веднъж опит за завладяване на Киев, бихме се преместили от дейните бойни дейности, тъй като знам какво е… В началото на войната помагах, като освободихме Буча, като влязохме там… Товарил съм трупове и така нататък, когато разчиствахме след съветските войски. Видях какво е, тъй че не бих оставил фамилията си под окупация, само че ще водиме война, докато можем.

- Разкажете, в случай че може, повече за това, което сте видели в Буча.

- Разрушенията всички са ги виждали по малкия екран. Много трупове, доста убити цивилни имаше. Местните разказваха ужасии. Примерно, безусловно, че в случай че не си чул някоя команда, те прострелват. Разстрелвали са просто коли, които са се движили при опит за евакуация. Буча е градче към Киев, само че беше окупирана огромна територия. Имаше един случай, който ми го е разказвал съученик на жена ми. Докато са били под окупация, са нямали и вода и са ходили да пълнят вода с туби. Двама индивида, той и негов комшия. Убиват другото момче. И той пита руснаците: „ Защо, каква е повода да го убиете? Той е граждански, нищо не прави! “. Отговорили „ За да ви е боязън! “. Да лишиш човек от живот просто ей така… Видях мазетата, в които са измъчвали хора в Буча. Деца не съм виждал мъртви, виждал съм дами, възрастни дами на 60 години. На мой непосредствен другар дядо му убиха, тъй като желали да му вземат мобилния телефон. Дори не са разрешили да го погребат в гробището. Погребан беше в градината си, в къщата. Такива изродщини, които няма по какъв начин да не оставят незабравими мемоари.

- За какво мечтаете за Вас и фамилията Ви и за Украйна след края на войната?

- Искам мир за децата си. Това е най-важното, което желая. Мир. Имаме си всичко, с изключение на мир.

Инфо: OFFNews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР